MIJN ZWERVEND HART                                                                                   

Wordt gespeeld vanaf 23 Februari 2019 Zie SPEELLIJST

Zang en spel: Nadja Filtzer, Piano: Leo Bouwmeester

Regie: Rob van de Meeberg, Bewegingsadvies: Truusje Graste

Video-ontwerp: Marco Mooren.

Een muzikale wereldreis met Nadja Flltzer

In ‘Mijn Zwervend Hart’ neemt Nadja het publiek mee op de wereldreis die haar Joodse voorouders maakten van Oekraïne, via Parijs, Le Havre en New York naar Mexico – op de vlucht voor de progroms van Stalin. Nergens geaccepteerd trokken ze steeds weer verder, op zoek naar een plek om te (over)leven.

Eigen composities en teksten worden afgewisseld met Jiddische Klezmer, Amerikaanse Jazz, en Russische & Latijns Amerikaanse volksmuziek. Projectie van schilderijen van haar vader, kunstenaar Luis Filcer, foto’s van haar opa, fotograaf Dirk de Herder en filmbeelden van haar zus Irina maken het verhaal compleet.

Nadja brengt haar kleurrijke familiegeschiedenis tot leven in gespeelde en gezongen scenes. Ze kruipt in de huid van haar opa, gaat te rade bij haar oma, ervaart hoe het was om op de vlucht te zijn, steeds weer weggestuurd te worden en hoe moeilijk het is om ergens te aarden.

Het volgen van haar familiegeschiedenis brengt haar naar het heden, waarin vluchtelingen nog steeds weggestuurd worden.

Zo is ‘Mijn Zwervend Hart’ niet alleen een autobiografische ontdekkingsreis, maar ook een universele geschiedenis, die zich steeds herhaalt.

Met zelfrelativering en humor laat Nadja zien hoe ze zich weet te bevrijden van familiepatronen en trauma’s en hoe ze droomt over een betere wereld, waarin mensen nooit meer hoeven te vluchten.

De pers over Mijn Zwervend Hart in 2007

“Prachtig begeleid op piano zingt de actrice de geschiedenis van haar familie. Filtzer zet op indrukwekkende wijze haar Oekraïense oma en tante neer. Je voelt het verdriet dat de beide zussen hebben en je waant je terug in de tijd.. verandert van het Vrijheidsbeeld – dat in een jazzy nummer een echte Amerikaanse bitch is net zo gemakkelijk in een vurige Latina.” Curt Simons – Het Parool

“Het talent van voorvrouw Filtzer is groot, haar enthousiasme aanstekelijk en haar verhaal meeslepend. Vol bezieling vertellend springt ze van lied naar lied… Als haar oma danst ze met haar eigen papa – als baby – tegen de borst. Het vertederendste moment uit de voorstelling, een prachtig en krachtig symbool van de hoop die haar familie altijd hield … “ Moon Saris- 8 Weekly

Zwart/wit Foto op Homepage: Nadja met koffers: Dirk de Herder, Geesje van Haren

Klik hier voor de SPEELLIJST 2018-2019

Vanaf September spelen we met Mirella Pirskanen-viool en zang en Gert Wantenaar-Accordeon erbij.  Zie bij MEDIA of op de HOME page de trailer van de voorstelling.

Luister hier naar eigen composities van Nadja & Leo uit ‘Mijn Zwervend Hart’ :Vlinder’ waarin ze als haar oma zingt op de vlucht voor de pogroms.

’t Is Mijn Familie’ waarin familiepatronen op de hak worden genomen.

 

VIVE PIAF!

Eem ode aan Edith Piaf vanwege haar 100e geboortejaar 2015. Deze muziektheatervoorstelling wordt gespeeld vanaf 2015 nu voor het derde seizoen vanaf  8 September 2018 in Heerlen en 8 December in A’dam . Zie de Speellijst, links naar Muziek en Info op http://www.100jaarpiaf.nl

L1008703 foto Wim Selles

Nadja speelt en zingt Piaf met een grote bevlogenheid en joie de vivre  bekende maar ook minder bekende pareltjes. “Nadja de Piaf van de 21e eeuw schitterde dinsdag in Wijchen – Bijna een halve eeuw na haar overlijden lijkt het alsof Edith Piaf uit de dood is herrezen. Met haar uitvoeringen van la Foule en Non je ne regrette rien bezorgt Nadja Filtzer, de ongeveer 200 aanwezigen kippenvel.  de Gelderlander -9 Mei 2012

Winnaars publieksprijs Concours de la Chanson 2009 – Alliance Française

DSC_0802adj kopie foto Martin Pluimers

SJAAN UIT DE JORDAAN

Tante Sjaan is het alter ego van Nadja; de enige echte! En de eerste die  in 2004 begon met de workshop Plat Amsterdams. Bij de workshop Smartlappen zingen is ze zo ondertussen een begrip geworden bij menig Nederlander. Of boek een complete Amsterdamse Avond met Diner. Zie meer op de Pagina TANTE SJAAN

Zie hier de foto met Nadja als Sjaan met Gert Wantenaar op accordeon.

NADJAZZDA

Nadjazzda oftewel Nadja Filtzer zingt  een gevariëerd programma, met begeleiding van haar virtuose accordeonist, pianist of jazztrio.

Met een repertoire van jazz, bossa-nova, latin, chansons, tango en soul zorgt ze voor afwisselende stemmingen: melancholiek, vrolijk, intiem of theatraal. In cabareske stijl weet Nadjazzda voor elke gelegenheid de juiste toon te vinden, inspelend op het publiek en het moment in diverse talen. De luisteraars worden meegevoerd op de warme golven van exotische muziek en zijn verzekerd van een super avondje uit met klasse entertainment.

Zie de video’s en luister op Soundcloud bij MEDIA

CD ‘On a Summer’s Day’ -foto Marlon Wawoe

On_a_Summersday_Nadjazzda1.3.1.1.1.1

Geef een reactie