Wordt gespeeld in Seizoen 2022-2023  Zie SPEELLIJST

Een muzikale wereldreis met Nadja Flltzer

In ‘Mijn Zwervend Hart’ neemt Nadja het publiek mee op de wereldreis die haar Joodse voorouders maakten van Oekraïne, via Parijs, Le Havre en New York naar Mexico – op de vlucht voor de progroms van Stalin. Nergens geaccepteerd trokken ze steeds weer verder, op zoek naar een plek om te (over)leven.

Eigen composities en teksten worden afgewisseld met Jiddische Klezmer, Amerikaanse Jazz, en Russische & Latijns Amerikaanse volksmuziek. Projectie van schilderijen van haar vader, kunstenaar Luis Filcer, foto’s van haar opa, fotograaf Dirk de Herder en filmbeelden van haar zus Irina maken het verhaal compleet.

Nadja brengt haar kleurrijke familiegeschiedenis tot leven in gespeelde en gezongen scenes. Ze kruipt in de huid van haar opa, gaat te rade bij haar oma, ervaart hoe het was om op de vlucht te zijn, steeds weer weggestuurd te worden en hoe moeilijk het is om ergens te aarden.

Het volgen van haar familiegeschiedenis brengt haar naar het heden, waarin vluchtelingen nog steeds weggestuurd worden. Zo is ‘Mijn Zwervend Hart’ niet alleen een autobiografische ontdekkingsreis, maar ook een universele geschiedenis, die zich steeds herhaalt.

Met zelfrelativering en humor laat Nadja zien hoe ze zich bevrijdt van familiepatronen en trauma’s, dromend van een betere wereld, waarin mensen nooit meer hoeven te vluchten.

Zang en Spel: Nadja Filtzer, Piano: Leo Bouwmeester, Accordeon-Bandoneon- Gert Wantenaar en Viool, Altviool, Zang en Spel: Mirella Pirskanen Regie: Rob van de Meeberg,

De pers over Mijn Zwervend Hart:

Drie jaar na haar prachtige voorstelling “Vive Piaf” was ze weer minstens zo indrukwekkend en ontroerend als toen. Wat een vakvrouw, wat een talent,  wat een temperament, uitstraling en mimiek en wat een verhaal….Daarnaast een ensemble die de sfeer bij de mooie tijdsbeelden perfect begeleidde in haar boeiende levensverhaal….En weer had ik die tranen bij het laatste nummer, waarin Nadja zo duidelijk de actualiteit van de huidige zwervers naar een goede toekomst legt naast haar eigen levensverhaal…” De Andijker 1 dec. 2021 Tineke Morsch

in 2007 over de eerdere versie van de voorstelling.

“Prachtig begeleid op piano zingt de actrice de geschiedenis van haar familie. Filtzer zet op indrukwekkende wijze haar Oekraïense oma en tante neer. Je voelt het verdriet dat de beide zussen hebben en je waant je terug in de tijd.. verandert van het Vrijheidsbeeld – dat in een jazzy nummer een echte Amerikaanse bitch is net zo gemakkelijk in een vurige Latina.” Curt Simons – Het Parool

“Het talent van voorvrouw Filtzer is groot, haar enthousiasme aanstekelijk en haar verhaal meeslepend. Vol bezieling vertellend springt ze van lied naar lied… Als haar oma danst ze met haar eigen papa – als baby – tegen de borst. Het vertederendste moment uit de voorstelling, een prachtig en krachtig symbool van de hoop die haar familie altijd hield … “ Moon Saris- 8 Weekly

 

Luister hier naar  ‘Mijn Zwervend Hart’ op SPOTIFY : o.a. eigen composities van Nadja & Leo ‘Waarom ik zing’, en ‘Fantasievrouw” een ode aan haar in 2018 overleden vader en kunstenaar Luis Filcer.

De CD Mijn zwervend Hart is TE KOOP op I tunes
Mocht je de CD thuis willen ontvangen per post voor €17,50 incl. porto stuur dan een mailtje bij CONTACT.
met Mirella en Leo

Theaterboekingen: Paul Kaptein www.kapteinproducties.nl